sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Zodiac

Jos elokuva kestää 157 minuuttia, pitkästymisen todennäköisyys on kasvaa jo melko suureksi. Zodiacin kanssa näin ei kuitenkaan pääse käymään, sillä jollain kummalla tavalla jokainen minuutti pitää otteessaan.

Tarinahan siis perustuu tositapahtumiin alkaen 1960-luvun lopulta, jolloin San Franciscon alueella hillui itseään Zodiaciksi kutsuva sarjamurhaaja, joka lähetteli liudan kirjeitä useisiin sanomalehtiin. Eräässä näistä lehdistä on vastikään aloittanut sarjakuvapiirtäjänä Robert Graysmith (jonka kirjaan elokuva perustuu ja jota esittää Gyllenhaalin Jake). Graysmith pääsee seuraamaan tapahtumasarjaa aitiopaikalta ystävystyttyään rikostoimittaja Paul Averyn (Robert Downey Jr.) kanssa. Harvinaisen hankalaa rikossarjaa selvittää etsivä Mark Ruffalon esittämä Dave Toschi, joka ainakin tässä teki minuun vaikutuksen, vaikken aikaisemmin ole herrasta ihmeemmin välittänyt.

Zodiac ei mässäile väkivallalla, vaikka ohjaajana on Sevenistä ja Fight Clubistakin tuttu David Fincher. Enimmäkseen se on kertomus tapauksesta, jota ei osattu aikanaan selvittää ja joka imaisi sitä tutkineet niin tiukasti otteeseensa, että heistäkin tuli Zodiacin uhreja. Tavalla tai toisella.

Ei kommentteja: