maanantai 11. lokakuuta 2010

Mehiläisten salaisuudet

Viimeiset kymmenen (?) vuotta elokuvien kestolapsukaisena esiintynyt Dakota Fanning alkaa olla jo vähän isompi tyllerö (ja edelleen ihan yhtä ihQ) ja loistaa Sue Monk Kiddin kirjaan perustuvassa elokuvassa, jota on kai pakko kuvata sanalla lämminhenkinen. Muutenkin elokuvassa on sellaisia nobodyja kuin Queen Latifah, Jennifer Hudson, Alicia Keyes, Sophie Okonedo ja Paul Bettany...

Dakota on Lily, joka elelee 1960-luvun rasistisessa pikkukaupungissa väkivaltaisehkon isänsä kanssa. Äitiä ei ole, sillä neljävuotiaana Lily vahingossa ampui tämän. Äidin kaipuu on kuitenkin kova samoin syyllisyys tämän menettämisestä. 14-vuotiaana Lily sitten karkaa palvelustyttönsä Rosaleen kanssa äidin jäljille ja päätyy eteläcarolinalaiseen kaupunkiin, jossa Boatwrightin sisarukset kasvattelevat mehiläisiä. On äidillinen August, eriskummallinen May ja itsetietoinen June, joiden hoteisiin karkulaiset päätyvät.

Mehiläiset, naisten oikeudet, mustien oikeudet, kodin ja rakkauden kaipuu kietoutuvat varsin viihdyttäväksi tarinaksi, eivätkä vähiten hienojen näyttelijöiden ansiosta. On aika hienoa nähdä miten rankat aiheet saadaan esitettyä kevyesti ja kauniisti niiden arvoa kuitenkaan mitätöimättä.

Ei kommentteja: