tiistai 2. maaliskuuta 2010

Vuohia tuijottavat miehet

Tampesterin Plevnan ainoa järkevä päivänäytösleffa maanantaina oli Vuohia tuijottavat miehet. Tai no järkevä ja järkevä... Mutta sinne kuitekin suuntasimme hervottoma popcorn-saavin kera.

Todellisuuten jollakin tasolla perustuva leffa kertoo toimittaja-Bobista (Ewan McGregor), joka lähtee Lähi-Itään raportoimaan sen jälkeen, kun vaimo on vaihtanut hänet päätoimittajaan. Paikan päällä hän törmää Skipperiin (George Clooney), joka on armeijan huippusalaisen yksikön ihmelapsi. Yksikkö, Uuden maailman pataljoona, on keskittynyt new ageen ja mystiikkaan sun muuhun sellaiseen. Nimensä leffa saa näiden psykovakoojien taidosta tappaa vuohi tuijottamalla sitä.

Itse mieluusti ajattelin, että tarinalla ei ole todellisuuspohjaa. Sen verran höpöä pataljoonan touhu on. Vedetään LSD:tä, tanssitaan hippitukat hulmuten ja etsitään omaa sisäistä jediritaria. Krittiikkinä sotaa ja kaiken maailman kyseenalaisia sodankäynnin muotoja kohtaan leffa on ihan jees. Näkee siitä ainakin sen, miten ns. järkevät ihmiset on erikoisolosuhteissa helppo saada höynäytettyä mukaan ties minkälaiseen skeidaan*.

Paikoitellen touhu on kuitenkin vähän liiankin outoa ja tarina vähän heppoinen. Näyttelijät kyllä lienevät parasta mitä on. Ja Jeff Bridges Uuden maailman pataljoonan komentajahippinä on vallan hauska.

* Tämä ei nyt välttämättä tarkoita sitä, ettenkö uskoisi, että vuohen voi tappaa tuijottamalla. Välttämättä.

2 kommenttia:

Sivustakatsoja kirjoitti...

Itse olen käsittänyt tuon niin, että elokuva perustuu löyhästi kirjaan, joka perustuu löyhästi tositapahtumiin. Näin ollen tarinan yhteydet todellisiin tapahtumiin lienee aika höttöinen. Sen pystyn hyvin uskomaan, että USA:n armeijalla on ollut oma jaostonsa moiseen puuhaan, mutta sitten kaikki muu lieneekin sitten jo pelkkää fiktiota... ehkä, eihän sitä koskaan tiedä ;) .

Itse leffa oli musta ihan viihdyttävä, joskin hieman laskelmoidun oloinen. :)

Niin ja mitä muuten tulee noihin vuohiin, niin Myytinmurtajissa oli syksyllä jakso, jossa vuohet saatiin tajuttomaksi pelästyttämällä ne, mutta eivät ne niitä kuoliaaksi saaneet (eivät tosin varsinaisesti edes yrittäneet). Kuitenkin tässä valossa tuossa katseella tappamisella voi olla jotain perää... tai siten ei. :D

tiinanen kirjoitti...

Mä yllätyin siitä, että tykkäsin tästä leffasta. Vaikka se oli ehkä aika erilainen kuin mitä yleensä katson. :)