perjantai 11. helmikuuta 2011

Kuninkaan puhe

Bertiellä (Colin Firth) on puhevika, hän änkyttää. Eihän se mikään suunnaton vika ole, mutta Bertiellä on myös toinen ongelma. Hänen isänsä sattuu olemaan Englannin kuningas ja veljensä kruununprinssi. Tämä asetelma johtaa siihen, että toisinaan myös Bertie joutuu puhumaan julkisesti suurille ihmisjoukoille. Eikä se oikein tahdo onnistua, koska Bertiellä siis on se puhevika.

Onneksi Bertiellä on myös mukava vaimo Elizabeth (Helena Bonham Carter), joka etsii miehelleen uusia parantumiskeinoja huolimatta tämän omasta kyllästymisestä aiheeseen. Elizabeth löytää myös puheopetusta tarjoavan Lionel Loguen (Geoffrey Rush), jonka metodit poikkeavat suuresti aiemmasta. Lionel suostuu ottamaan Bertien hoitoonsa, jos tämä suostuu siihen, että tuntien aikana he ovat tasavertaisia. Tämä on luonnollisesti iso kompastuskivi kuninkaalliselle, mutta lopulta Bertie suostuu.

Lionelin hämmentävät metodit tuottavat yllättäen tulosta, vaikka miesten yhteistyö ei aina sujukaan kitkattomasti. Mutkia matkaan tulee etenkin siinä vaiheessa, kun puidaan Bertien veljen suhdetta jo naimisissa olevaan Wallis Simpsoniin. Tässä tositapahtumiin perustuvassa tuotoksessa on kuitenkin loppu hyvin, kaikki hyvin ja kuten tiedetään, Bertie suoriutuu lopulta hänelle lankeavasta kuninkaan hommasta ihan hyvin.

Hetkittäin Kuninkaan puhe on vähän turhaa jaarittelua ja joistain kohdin elokuvaa olisi voinut saksia rankemmalla kädellä. Mitään kovinkaan pitkästyttävää ja turhaa mukana ei kuitenkaan ole. Colin Firth sopii vallan hyvin jäpittämään Bertieksi ja Helena Bonham Carten on viehättävän keski-ikäinen tulevana kuningataräitinä. Elokuvassa on myös monin paikoin todella kauniita yksittäisiä kuvia ja sommitelmia.

Ei kommentteja: