keskiviikko 21. lokakuuta 2009

In the Valley of Elah

Tuohon lauseeseen tiivistyi aika hyvin Tommy Lee Jonesin ja Charlize Theronin tähdittämä In the Valley of Elah. En yleensä jaksa innostua kauheasti näistä Amerikan epäonnistuneen maailmanvalloituksen märehtimisistä, mutta tämä Irak-eepos oli kyllä ihan kohtalainen.

Tomppa Leen ja Susan Sarandonin nuorempi poika Mike katoaa palattuaan Irakista ja isäpappa alkaa selvittää asiaa. Raato löytyy lopulta, mutta murhaajan selvittäminen onkin kinkkisempi juttu. Mukana sopassa on tietenkin perinteinen kissanhännänveto siitä, kuka juttua saa selvittää, sotilaspoliisi vai tavallinen poliisi.

Näyttelijäsuoritukset ovat vallan mainioita, mutta hiukan epäloogisuutta leffassa on. Isukki saa nähtäväkseen Miken kännykällä kuvaamia videoita taistelun tuoksinasta, mutta niiden funktio jää elokuvassa aika epäselväksi. Koko ajan annetaan olettaa, että paljastumassa on jokin valtaisan suuri salaisuus, mutta ei sitä sitten ikinä löydykään. Murhamysteerin ratkaisukin jää jotenkin vaisuksi.

Lopussa ehdin peljästyä, että edessä on taas yksi isänmaallisuuden ylistys hulmuavine Amöriikan lippuineen. Ja tavallaan onkin. Mutta ei ihan niin kuin luulin. Sillä kuten Tomppa Lee on meille avuliaasti jo aiemmin kertonut, ylösalaisin hulmuava lippu on hätämerkki.

"It means we're in a whole lot of trouble so come save our asses 'cause we ain't got a prayer in hell of saving it ourselves."

1 kommentti:

Nattuli kirjoitti...

Kuulostaa ihan kohtuulliselta elokuvalta, varsinkin Susan Sarandonia käyn aina katsomassa mielelläni. Usein noissa jenkkisotaleffoissa ärsyttää alla piilevä patriotismi, vaikka elokuvan tarkoitus olisikin olla "puolueeton".