perjantai 24. lokakuuta 2008

Cronenberg x 2

Ihan vahingossa erehdyin kahtena peräkkäisenä päivänä katsomaan kaksi David Cronenbergin ohjaamaa luomusta, ensin Spiderin ja sitten Eastern Promisesin. Yhteistä molemmille on Lontoo, tietty hiljainen tunnelma ja hyvät näyttelijät. Siihen se sitten jääkin...

Spider

Sit jos tää vähän hämmentäis tätä kahvii. Laitoinks mä jo sokerii hei?Yleisfriikki Raplh Fiennes esittää Spideria, joka vapautuu mielisairaalasta ja päätyy asumaan jonkinlaiseen kimppakämppään, jossa majailee muitakin hulluja, jotka eivät vielä ihan omillaan pärjää. Taloa ylläpitää rouva Wilkinson, joka ei ole kuulu ainakaan lempeydestään ja ystävällisyydestään.

Spider alkaa käydä mielessään läpi tapahtumia, jotka johtivat pöpilään päätymiseen ja vierailee vanhoilla kotikonnuillaan. Virallinen selitys on se, että Spider näki kuinka hänen isänsä (Gabriel Byrne) tappoi hänen äitinsä (Miranda Richardson). Mutta kas kummaa, ei se tainnut mennäkään ihan niin...

Leffan kannessa lukee A sensational way of representing mental illness!.
No.
Joo.
Voihan se olla niinkin, mutta pirun tylsä leffa siitä tuli. Sorppa vaan David, ei iskenyt. Ei, vaikka Ralpf oli oikein hyvä roolissaan mutta niinhän se aina, jos esittää friikkiä. Niin kuin se monesti tekee.

Eastern Promises

Viggo on kova jätkä ku uskaltaa tumpata röökin kieleen. Älä tee tätä kotona!


Tanskan lahja maailmalle (ainakin toisessa polvessa) Viggo Mortensen jäykistelee Nikolaina, Venäjän mafian juoksupoikana. Naomi Watts puolestaan on kätilö Anna, joka törmää työssään nuoreen tyttöön, joka kuolee synnytyspöydälle. Lapsi jää eloon ja tytön tavaroista löytyy venäjäksi kirjoitettu päiväkirja. Annan isä oli venäläinen, mutta Anna itse ei osaa kieltä, joten hän kiikuttaa tekstin käännettäväksi paikallisen ravintelin omistajalle Semjonille (Armin Mueller-Stahl). Pahaksi onneksi Semjon sattuu olemaan mafiapomo ja päiväkirjasta löytyy hänen kannaltaan kaikenlaista vähemmän kivaa tekstiä.

Jossain vaiheessa Anna tajuaa, että hiekkalaatikolle eksyneet isot pojat ovat oikeasti pahoja eikä heidän kanssaan kannata temppuilla tai voi käydä huonosti. Samaan aikaan Nikolai onnistuu osoittamaan kelvollisuutensa Semjonille ja hänet otetaan mafian, vory v zakonen, jäseneksi.

Annan ja Nikolain tarinat kulkevat elokuvassa periaatteessa rinnakkain ja aina välillä he kohtaavat. Anna huomaa, että Nikolai huomaamattomasti suojelee häntä ja vastasyntynyttä lasta, mutta vielä lopussakaan hän ei saa tietää totuutta.

Mut osaa se kyl olla hempeeki... <3

Katsoja sen sijaan oivaltaa sen totuuden kyllä aika varhaisessa vaiheessa, jos silmänsä pitää auki ja aivotoiminta rullaa. En nimittäin muista yhtään leffaa tähän hätään, jossa naispäähenkilö olisi rakastunut tai tuntenut edes jotain lämpimiä tunteita täysin rikollista ja kelvotonta miespäähenkilöä kohtaan. Aina täytyy olla joku takaportti, jolla miehen pahat teot voidaan oikeuttaa.

Huolimatta tästä pienestä kliseisyydestä tykkäsin Eastern Promisesista. Viggo oli aikas cool eikä Naomikaan hassumpi ollut. Että ennemmin mä tätä suosittelen kuin Spideria.

Ei kommentteja: