lauantai 10. marraskuuta 2007

Last King of Scotland

Meillä oli tässä syksyn aikana telkkari poissa pelistä aina silloin tällöin (it´s a long story, don´t ask..) ja sinä aikana tuli katsottua eräitäkin leffoja – loistavaa muuten kun nykyään voi vuokrata leffoja suoraan netistä!

Yksi mieleenpainuvimmista viime aikoina näkemistäni leffoista on ehdottomasti The Last King of Scotland.

Elokuva kertoo Ugandaa 70-luvulla hallinneesta Idi Aminista & ajasta Ugandassa noina vuosina. Elokuva sekoittaa faktaa ja fiktiota, tai siis faktaa on Idi Aminin hahmo, muu on fiktiota.

Homma menee suurin pirtein niin, että juuri lääkäriksi valmistunut skotlantilainen häiskä Nicholas Carrigan on kyllästynyt elämään lääkäri-isänsä varjossa, ja haluaa päästä parantamaan maailmaa, ja kenties vähän seikkaillakin samalla. Carriganin tie vie sattuman kautta Ugandaan, jossa Idi Amin on juuri kaapannut vallan entiseltä presidentiltä Milton Obotelta. Carrigan pääsee - taas sattuman kauttta – Aminin lähipiiriin, ja pääsee kokemaan itsevaltiuden makeuden mutta samalla myös sen hirveyden.

Tosi hyvä leffa, kaikin puolin kiinnostava tarina, ja Idi Aminia esittävä Forest Whitaker on aivan loistava roolissaan! Jos en väärin muista niin F W :lle heltisi roolista Osku elikkäs Oscar-palkinto. Elokuva panee oikesti miettimään mitä valta tekee ihmiselle..

Annan leffalle kolme ja puoli tähteä neljästä - kannattaa ehdottomasti katsoa!

1 kommentti:

Kirsikka kirjoitti...

Pakko myöntää, että silleen ajatuksena tuo elokuva kuulostaa aika hohhoijaa-kamalta. Mutta toisaalta Forest Whitaker on aika erinomainen näyttelijä, joten ehkä sen ja tämän myönteisen arvion turvin uskaltaudun elokuvan katsomaan, jos se joskus vastaan tulee.